Bestandscontrole: waar moet ik op letten?

Let op: dit bericht is gebaseerd op de controle zoals wij die uitvoerde bij bestellingen via ons ‘oude’ magazine programma. Lees in plaats van dit artikel: 9 tips om het mooiste magazine te maken.

Na het maken en bestellen van je magazine doen we altijd een gratis bestandscontrole. Bij ongeveer 90% van de bestanden lijkt alles in orde te zijn, maar bij de overige 10% valt ons iets op dat voor problemen kan zorgen in het productieproces. In dat geval mailen wij je met het verzoek om aanpassingen te doen.

Voorkom dat je bestelling later wordt geproduceerd

Je bestelling kan een vertraging oplopen als wij besluiten om hem on-hold te zetten. We wachten dan op het aangepaste bestand voordat de productie door kan gaan.

2x per week worden alle magazines geproduceerd en als wij problemen voorzien bij jouw bestand, dan kan het zijn dat je bestelling vertraging oploopt. Lees de onderstaande controlepunten om dit te voorkomen.

Wij controleren je bestand o.a. op:

 • Marges
  (let erop dat je teksten niet tegen de rode stippellijn aan staan. In dat geval kan het zijn dat er tijdens de productie door de letters heen gesneden gaat worden. Tip: Houdt voor teksten een marge aan van ongeveer 2 cm binnen de rode stippellijn.
 • Onleesbare teksten
  Heb je een donkere tekst op een donkere achtergrond geplaatst? Of juist een lichte tekst op een lichte achtergrond? Op je scherm zie je altijd meer contrast dan op papier. Let er daarom op dat teksten goed leesbaar zijn.
 • Achtergronden en kleurvlakken doortrekken over de rode stippellijn
  Gebruik je een beeldkader of kleurvlak als achtergrond? Zorg er dan voor dat deze worden doorgetrokken tot aan de buitenste lijn. Zet ze dus niet op de rode stippellijn, want het kan zijn dat je dan een witte rand gaat zien op de betreffende pagina.

Wij controleren niet op:

 • Kwaliteit en resolutie van afbeeldingen (dit geeft de software meestal al aan)
 • Smaak wat betreft de opmaak (dit is voor iedereen verschillend)
 • Tekst- en spellingsfouten

De bestandscontrole is dus bedoeld om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Toch kunnen we niet overal op controleren en op reageren aangezien het misschien je bedoeling was om het bestand op een bepaalde manier op te maken. Je ontvangt dus alléén een e-mail wanneer wij vermoedden dat het resultaat anders zal zijn dan dat je als klant zult verwachten.

Wil je géén bestandscontrole?

Sommige klanten zitten met een krappe deadline en willen het magazine graag zo snel mogelijk ontvangen. Dus wil je geen bestandscontrole? Laat het dan tijdig weten. De bestandscontrole kan worden overgeslagen, maar houdt er rekening mee dat de productie dan anders kan uitpakken dan je in eerste instantie zou hopen.

6 reacties

 • Sabine schreef:

  Ik heb een aantal stomme fouten in het magazine laten zitten (zoals op de voorpagina) die ik graag nog wil wijzigen. Het probleem is dat ik niet meer beschik over de pc waar de lady glossy met dat document op geïnstalleerd is. Nu beschik ik wel over een andere pc, maar kan niet meer naar dat document.
  Hebben jullie hier een oplossing voor? Of zouden jullie nog wat kleine dingen kunnen aanpassen?
  Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Sabine

  • Rick schreef:

   Hi Sabine,

   Zolang een bestand niet in productie is, kunnen er op verzoek nog aanpassingen worden gedaan vanaf de computer waarmee het magazine is besteld. Dus het project moet daar wel op staan. Wij zouden je graag helpen, maar wat wij ontvangen is een kant-en-klaar productiebestand. Daarin zijn geen wijzigingen meer mogelijk.
   Hopelijk kun je toch nog bij de computer komen waar het project op staat. Maandag is de eerst volgende productieronde, dus je zou nog t/m maandag 10:00 uur de tijd hebben om het aangepaste document aan te leveren. Zal ik de optie voor het wijzigingen van het bestand aanzetten?

   Ik ben benieuwd!
   Gr. Rick

 • dorine schreef:

  Ik heb een vraagje. Ik ben begonnen met het maken van een glossy maar wil hem afmaken op een computer van een vriend die me wil helpen. Kan ik het bestand kopieeren of versturen naar een andere comouter en dan verder gaan met bewerken?
  Alvast bedankt voor jullie reactie

  • Rick schreef:

   Hi Dorine,

   Momenteel is de software bedoeld voor op 1 computer. Je zou je bestanden uit de map “Lady Glossy Projects” kunnen kopiëren en plakken vanuit “Mijn documenten” naar de 2e computer, maar dan is het ook belangrijk dat je alle gebruikte foto’s en lettertypes mee kopieert. De software zal je dan op computer 2 vragen om de afbeeldingen opnieuw te selecteren. Het is er niet echt voor bedoeld, maar ook niet onmogelijk.

   Als je er niet uitkomt dan hoor ik dat graag.

   Gr.
   Rick

 • Sasja schreef:

  Wat is een gangbaar lettertype voor een tijdschrift? In het programma is 14 het standaard lettertype, maar op internet vind ik tips om
  grootte 11 te gebruiken. Zijn daar tips voor?
  Ik maak een tijdschrift voor woontrends. Het moet er dus professioneel uitzien.

  Groetjes Sasja

  • Rick schreef:

   Hi Sasja,

   Sommige sjablonen in onze desktop software zijn inderdaad opgemaakt met 14 punten, maar dat blijkt wat groot te zijn. Voor een leestekst met een lettertype als Arial is 11 een prima lettergrootte. Als je wilt zien hoe groot dit wordt kun je het beste een tekstje typen in Microsoft Word en dat uitprinten. Zo groot gaat het ook in het magazine worden. In het programma wordt het wat kleiner afgebeeld maar in het magazine zelf is 11 prima leesbaar.

   Gr.
   Rick

Laat een reactie achter