Leuk dat je bent begonnen met het maken van een magazine. Wij willen dat jouw magazine een groot succes wordt. Daarom helpen we je graag op weg met wat handige tips. Lees hieronder 9 tips om het mooiste magazine te maken!

1. Begin bij de achtergrond

Bedenk wat je op de pagina wilt zetten en welke achtergrond daarbij past. Veel mensen zijn automatisch geneigd om direct een felle achtergrondkleur te kiezen, of juist een hele drukke afbeelding waardoor de tekst onleesbaar wordt. Het kan juist mooi zijn om het simpel te houden. Laat bijvoorbeeld de achtergrond wit met een zwarte tekst. Plaats foto’s en hier en daar gekleurde vlakken om het magazine kleur te geven.

Magazine opmaak voorbeeld

2. Plaats je inhoud en deel de pagina’s globaal in

Bedenk bij het maken van je magazine, wat je er allemaal in wilt zetten. Als je de inhoud voor één of twee pagina’s hebt verzameld, zet het er dan alvast op. Plaats de teksten en foto’s in kaders en kijk hoe je de pagina ongeveer zou willen indelen. Het hoeft er niet gelijk perfect uit te zien, als alles maar even op een logische plaats staat. Zo creëer je rust voor jezelf om er later verder mee aan de slag te gaan.

3. Gebruik niet te veel kleuren op een pagina

De meeste professionele bladen voeren in het gehele magazine één kleurstelling door. Soms zitten er een aantal pagina’s tussen met een andere kleurstelling. De artikelen worden zo grafisch van elkaar gescheiden en de lezer begrijpt direct dat het om een ander stukje gaat. Bedenk voor je gehele magazine en eventueel ook per “hoofdstuk” welke kleuren je wilt gebruiken, en beperk dit tot 2 a 3 verschillende kleuren.

Lees ook: Kleurgebruik van je glossy

4. Houd teksten binnen de marges

Zet teksten niet tegen de rode snijlijn aan. Het kan zijn dat het magazine tijdens de productie 1mm binnen de snijlijn wordt afgesneden. In dat geval snijden we dus een stukje van de tekst af. Bovendien is het mooier als je op elke pagina rondom wat ruimte over houd. Controleer ook altijd of teksten goed worden weergegeven achter de knop “Bekijken”. Dat is de definitieve versie en zo gaat het magazine geprint worden.

Tekstmarge

5. Gebruik beeldmateriaal van hoge kwaliteit

Het magazine zal worden geprint op een hoge resolutie, maar daarvoor heb je ook beeldmateriaal nodig van een hoge resolutie. Op je scherm kan een afbeelding er prima uit zien, maar het magazine wordt op je scherm kleiner weergegeven. Het uiteindelijke bladformaat is bijna even groot als A4, dus als je een foto pagina-vullend wilt afdrukken dan moet de foto groot genoeg zijn voor dat formaat. Het programma geeft een melding als een foto een te lage resolutie heeft.

Lees ook: Lage kwaliteit afbeeldingen? Wat nu?

6. Vraag ook anderen om tekst en beeld aan te leveren

Het is erg leuk, maar ook een aardig klusje om in je eentje een compleet magazine te vullen. Maak het jezelf makkelijk en vraag ook aan anderen om een stukje tekst te schrijven en om wat foto’s van hoge kwaliteit aan te leveren. Vermeld er duidelijk bij dat je de foto’s op de werkelijke grootte wilt ontvangen, om te voorkomen dat het mailprogramma de foto’s automatisch verkleind.

Word documenten kun je op 2 manieren in je magazine verwerken:

  • Het Word document kun je opslaan als “PDF document” en die kan je uploaden in het online programma. Daarna kan je het volledige document worden geplaatst alsof het een foto is.
  • Nog mooier is om de volledige tekst te kopiëren vanuit Word en deze te plakken in een tekstkader. Je kan er dan voor zorgen dat het hele magazine is opgemaakt in dezelfde stijl. Het is iets meer werk, maar je hebt dan wel een écht magazine.

Houd er rekening mee dat stukjes te laat worden aangeleverd

Stel een duidelijke deadline om het materiaal aan te leveren en houd er rekening mee dat je niet alle stukjes op tijd gaat ontvangen(!). Vraag om het materiaal een paar dagen eerder aan te leveren dan dat je dat eigenlijk zou willen ontvangen, om te voorkomen dat je op het allerlaatste moment nog allerlei stukjes moet verwerken.

Samen een magazine maken

7. Schrijf vooral over speciale momenten

We horen vaak van klanten dat de ontvanger van het magazine ontroerd is over het cadeau. Het magazine wordt écht een succes als je schrijft over bijzondere momenten. Dat kan over een speciale gelegenheid gaan, of juist iets heel kleins wat voor jullie heel bijzonder was. Schrijf bijvoorbeeld over die ene familie gelegenheid of over het geslaagde vrijgezellenfeest.

8. Kijk hoe de professionele bladen het doen

De tijdschriften die in de winkel liggen zijn door professionele ontwerpers gemaakt. Kijk eens hoe die bladen zijn ontworpen en bedenk jezelf welke stijl je het mooiste vind. Haal inspiratie uit de magazines of probeer het eens na te maken in ons programma. Je krijgt de smaak te pakken en het gaat er steeds meer uit zien als een écht magazine. Dat maakt het tot een nog mooier cadeau.

9. Kom je er niet uit? Mail ons!

Kom je ergens niet uit of ben je op zoek naar een optie die je niet kan vinden? Lees onze veelgestelde vragen of stuur ons gewoon een mailtje.