Al eerder hebben we je als tip meegegeven dat voor een mooie uitstraling van je glossy het kleurgebruik van groot belang is. Wanneer je op een juiste manier kleuren combineert, kun je niet alleen drukte vermijden, ook je lezers zullen zich goed voelen bij het lezen van je artikelen. Maar welke kleuren kun je nou het beste gebruiken voor je glossy? In dit artikel zullen we wat meer informatie verschaffen over kleuren en kleurencombinaties.

Kleurencirkel

Een van de grootste problemen die mensen ondervinden bij opmaakactiviteiten is dat ze niet weten welke kleuren goed bij elkaar passen. Wanneer je kleuren combineert dien je gebruik te maken van de kleurencirkel. Een kleurencirkel geeft alle primaire, secundaire en tertiaire kleuren weer.

Primaire kleuren zijn de belangrijkste drie kleuren die zodra ze gemengd worden, leiden tot andere kleuren. Geel, rood en blauw worden beschouwd als de drie primaire kleuren. Secundaire kleuren zijn kleuren die ontstaan wanneer je twee van de drie primaire kleuren met elkaar mengt. Tertiaire kleuren ten slotte ontstaan door menging van drie primaire kleuren.

Om het met een voorbeeld te verduidelijken:
Rood + geel = oranje
Geel + blauw = groen
Blauw + rood = paars

Zo leiden de primaire kleuren rood en geel tot de secundaire kleur geel.

Complementaire en supplementaire kleuren

Binnen de kleurencirkel worden alle kleuren die tegenover elkaar liggen complementaire kleuren genoemd. Een voorbeeld hiervan is geel en paars. Kleuren die naast elkaar liggen zoals groen en blauw worden supplementaire kleuren genoemd. Wil je met je glossy een sterke indruk achterlaten en veel energie uitstralen, dan is het raadzaam om complementaire kleuren te gebruiken. Denk je dat je lezers hier niet van houden en ben je van plan om een rustgevend effect te creëren, dan zijn supplementaire kleuren een betere oplossing.

Kleurencombinaties

Elke kleur kan op een andere manier je lezers beïnvloeden. Wit kan gecombineerd worden met vrijwel elke kleur en wordt geassocieerd met rust. Zwart kan goed gecombineerd worden met heldere kleuren, maar een overmatig gebruik kan negatief overkomen. Rood wordt beschouwd als een emotionele kleur die een emotioneel effect creëert. Geel zou volgens velen de concentratie verhogen wordt daarom veel gebruikt door mensen die analytisch zijn aangelegd. De blauwe kleur staat voor rust en ontspanning. Groen is een kleur die voorkomt in de natuur en is een frisse kleur die zorgt voor vertrouwen. Paars ten slotte is een spirituele en creatieve kleur en kan je lezers inspireren.

Handige tools

Er zijn op het internet wat leuke tools te vinden die je helpen bij het samenstellen van een kleurenpalet. Genereer een mooi kleurenpalet door:

Kijk ook eens voor meer inspiratie en voorbeelden van kleurenpaletten op Design Seeds. Kom je er niet uit? Of heb je nog tips en suggesties? Laat je reactie achter onder dit artikel.