Voordat je een glossy gaat maken, geven wij je graag een aantal tips mee. Vaak is het de inhoud die je blad kleurig en levendig maakt. Je foto’s en teksten zorgen voor de leuke uitstraling. Lees hieronder 5 opmaaktips.

Tip 1. Begin bij de achtergrond

Ga je jouw glossy pagina’s opmaken? Dan kun je kiezen voor een achtergrondkleur of voor een achtergrondfoto.

Kleur: wanneer je voor een kleur als achtergrond kiest, bedenk dan goed of je een vel of een zacht kleurtje kiest. De inhoud kleurt je blad en daarom kun je de achtergrond maar beter rustig houden. Ik kies meestal voor een witte, grijze of zwartte achtergrond. Ook een erg zacht kleurtje kan erg leuk zijn. De kleuren van je foto’s en teksten kleuren je pagina voldoende op om je blad vrolijk en levendig te maken.

Persoon gecentreerd op spread

Persoon gecentreerd op rechter pagina

Foto: je kunt kiezen om voor beide pagina’s een foto te kiezen, of om je achtergrond foto van de linker- naar de rechter pagina door te laten lopen. Vooral de laatste optie wordt vaak erg mooi, maar bedenk je dan wel dat het midden van de foto op de vouw van het blad komt. In het voorbeeld (zie afbeelding) zie je hoe dit eruit gaat zien.

Het mooiste effect creeër je, wanneer het hoofddeel van de foto (een persoon of object), op het midden van de linker of rechter pagina zet. Op de andere pagina kun je dan tekst zetten.

Zoals je in het 2e voorbeeld kunt zien heb ik in het 2e voorbeeld de linker pagina een zwarte achtergrond gegeven en wordt de foto voor 3 kwart van de oppervlakte weergegeven. Ook heb ik gebruik gemaakt van een “Masker”. Daar ga ik in een ander artikel op in.

Tip 2. Kies maximaal 2 kleuren

Vaak is het verleidelijk om allerlei verschillende kleurtjes te kiezen. Vaak zul je achteraf zien dat deze kleuren misschien niet altijd even goed bij elkaar passen of dat het té druk wordt. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren bedenkt wat je 1e kleur, en wat je 2e kleur wordt. Dit voorkomt een kermis-effect. Lees ook Kleurgebruik voor je glossy.

Tip 3. Houdt rekening met snijlijnen en marges

In de software zie je een rode lijn op elke pagina. Dit is de snijlijn. Bij de productie van je glossy snijden wij deze op de rode lijn af. Daarom is het verstandig om achtergrondfoto’s altijd door te laten lopen naar de blauwe lijn.

Daarnaast ziet je blad er direct professioneler uit wanneer je rekening houdt met een “marge”. Dit heb je in tekstverwerkers als Microsoft Word ook. Zorg dus dat je teksten en foto’s ongeveer 1,5 a 2 cm van de rode lijn af staan.

Alle zijdes 2 cm raster

Tip 4. Verdeel je pagina in blokken

Heb je meerdere onderwerpen te vertellen en wil je toch je pagina overzichtelijk houden? Verdeel ‘m dan in blokken. Zo blijft je pagina overzichtelijk.

Glossy pagina verdeeld in blokken

Tip 5. Keep it simple

Je kan je glossy zo druk maken als je zelf wilt, maar vaak is je glossy het mooiste waneer je ‘m simpel houdt. Als je de professionele bladen bekijkt dan zie je ook dat er vaak aan subtiele details gedacht wordt. Deze details en de inhoud maken jouw glossy voor wat het is.