Tegenwoordig ben je in staat om met een smartphone prachtige foto’s te maken. Deze zijn voorzien van camera’s die foto’s kunnen maken van optimale kwaliteit. Een voordeel hiervan is dat je geen aparte digitale camera meer mee hoeft te nemen; een smartphone is een uitstekend alternatief. Echter, weten veel gebruikers niet wat allemaal de mogelijkheden zijn. Daarom geven we je enkele tips voor het maken van foto’s via je smartphone.

1. Maak de lens van je smartphone camera schoon

Wellicht kan je denken dat dit vanzelfsprekend is, echter wordt dit essentieel onderdeel vaak vergeten waardoor foto’s wazig eruitzien. Omdat de lens van je camera vaak niet bedekt is, wordt het snel vies of stoffig. Daarom raden we je aan om eerst de lens van je camera schoon te maken, bij voorkeur met een microvezeldoekje. Ook is de binnenkant van een toestel helaas niet altijd stofvrij. Hierdoor kan in het ergste geval voorkomen dat de binnenkant van de lens schoongemaakt moet worden. Een bezoek aan de winkel – die de lens direct voor je kunnen schoonmaken – is daarom raadzaam.

2. De resolutie van je smartphone camera instellen

De resolutie van je camera is van belang als je foto’s wilt maken met een goede scherpte. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de foto’s en hoe meer details je kunt zien. Vooral wanneer je de foto’s op je pc zet, zal de kwaliteit van een hoge resolutie direct opvallen. Via de instellingen van je camera is het mogelijk om de resolutie van je smartphone op de hoogste stand te zetten. Let wel op dat deze optie niet beschikbaar is voor iPhone gebruikers. Zij hebben namelijk geen resolutie optie in de instellingen.

3. Foto’s maken met de flits van je smartphone

De flits van je camera werkt het beste wanneer je foto’s maakt van objecten die dichtbij staan. Het kan wel eens voorkomen dat de foto te licht wordt en de objecten die je hebt gefotografeerd door de harde flits niet zichtbaar zijn. Om dit te voorkomen is het raadzaam om een witte zakdoek voor de flits van de camera te plaatsen met de intentie om flits als het ware te verspreiden. Deze vermindert de schittering van je flits wat uiteindelijk zal leiden tot mooiere foto’s. Desondanks kun je er niet omheen dat smartphones camera’s overdag scherpere en heldere foto’s maken dan in het donker.

4. Probeer zo min mogelijk in te zoomen met je smartphone camera

Helaas is de technologie van de zoomfunctionaliteit niet zodanig ontwikkeld dat smartphone camera’s scherpe foto’s in de verte kunnen maken. Over het algemeen geldt: hoe meer je inzoomt, hoe lager de kwaliteit van je foto zal zijn. In vergelijking met een digitale camera die over een optical zoom beschikt, beschikken smartphone camera’s over een digitale zoom. Een digitale zoom vergroot enkel het beeld wat hij ziet, maar houdt geen rekening met de kwaliteit. Mocht het voor jou belangrijk zijn om kwalitatieve ingezoomde foto’s te maken, dan kun je altijd nog een externe lens kopen.

5. Zet je smartphone op een standaard

Een veel voorkomend probleem bij het maken van foto’s zijn bewegende handen. Vaak heb je dit niet onder controle, waardoor wazige foto’s het gevolg kunnen zijn. Hoe verder je handen van je lichaam afstaan, hoe meer ze zullen bewegen. Hoewel de autofocus van je camera bedoeld is om scherpte te handhaven, kun je voor de zekerheid ervoor kiezen om een standaard voor je smartphone te kopen. Je zult merken dat je hierdoor scherpere foto’s maakt. Een andere optie is ook om je handen of elle bogen ergens op te rusten.

6. Probeer de diverse modi van je smartphone camera uit

Net als een digitale camera hebben de meeste smartphone camera’s diverse modi waarmee foto’s gemaakt kunnen worden. Het bekendste zijn zwart & wit en sepia, maar je kan veel meer dan dat. Eén van de nieuwste opties is het maken van panorama foto’s. Hiermee draai je als het ware de foto horizontaal 360 graden, terwijl de camera van ieder gedeelte foto’s maakt en vervolgens de foto’s aan elkaar plakt. Probeer de diverse modi van je toestel uit om te achterhalen waar je het mooiste mee kunt fotograferen.