Een persoonlijke glossy cadeau geven is hartstikke leuk. Natuurlijk moeten hier ook een flink aantal magazine artikelen voor geschreven worden. Als je er even voor gaat zitten, hoeft het schrijven van een magazine artikel helemaal niet moeilijk te zijn. Gebruik onderstaande tips en tricks om een goed artikel te schrijven.

Bepaal het onderwerp

Bedenk eerst waar je het precies over wilt hebben in je artikel. Als je eenmaal je onderwerp hebt bepaald, ben je al een heel eind op de goede weg. Denk goed na over de grootte van je onderwerp, zorg dat er niet teveel, maar ook niet te weinig over te schrijven is. Zo is het onderwerp ‘Onze vakantie naar Zuid-Afrika’ een te groot onderwerp, maar ‘De safari in het Krugerpark’ precies goed! Een onderwerp als ‘De olifanten die we op safari zagen’ is echter weer veel te klein.

Maak een opbouw

Wanneer je je onderwerp bepaald hebt, zet je kort en bondig op papier wat je hierover wilt vertellen. Verdeel je verhaal hierna in stukjes, hier ga je alinea’s van maken. Alinea’s zorgen ervoor dat een tekst prettig leesbaar is. Begin met een inleiding die vertelt waar het artikel over zal gaan en eindig met een afsluitende alinea. Zo is de opbouw van je artikel af en hoef je alleen nog maar een lopend verhaal van het geheel te maken.

Schrijf voor je doelgroep

Houd tijdens het schrijven de persoon waar de tekst voor bedoeld is altijd in je achterhoofd. Zorg dat je de tekst zo schrijft, dat deze de uiteindelijke lezer aanspreekt. Als de tekst voor een vriendin is, schrijf je de tekst bijvoorbeeld niet in de u-vorm. Houd ook rekening met de voorkennis van de lezer. Schrijf je over een feest waar de lezer ook was, dan hoef je minder uit te leggen dan wanneer degene die het magazine leest is er niet was.

Klaar? Laat je magazine artikel dan even rusten, en kijk er later nog eens naar met een frisse blik. Waarschijnlijk vallen je dan dingen op die beter anders kunnen, terwijl je hier eerder overheen keek. Ook is het handig om je tekst door iemand anders na te laten lezen op begrijpelijkheid en eventuele spelfouten.

Schrijf met behulp van deze tips een sprankelend magazine artikel dat overbrengt wat je wilt zeggen en waar je tevreden over bent. Schaaf daarnaast je schrijfkunsten bij en geniet van de reacties van de lezers!